احساس تعلق در محل کار می تواند اثربخشی شما را تغییر دهد، انجام کار را برایتان لذت بخش تر کند و محیط بهتری را برای همه ایجاد کند. اما، ایجاد حس تعلق سازمانی زمانی که از قبل در فرهنگ شرکت شما گنجانده نشده باشد، می تواند بسیار دشوار باشد.
حتی اگر در حال حاضر احساس نمی کنید که عضوی از تیم هستید، راه های زیادی وجود دارد که میتوانید این حس را تقویت کنید. در ادامه به دلایل اهمیت حس تعلق در سازمان و راههای بهبود آن اشاره میکنیم.
حس تعلق به چه معناست؟
حس تعلق به نیاز عاطفی انسان برای وابستگی و پذیرفته شدن توسط اعضای یک گروه اشاره دارد تا احساس امنیت کنند. این ممکن است شامل نیاز به عضویت درآمدن در گروه همسالان در مدرسه، پذیرفته شدن توسط همکاران، عضویت در یک تیم ورزشی، یا حتی عضویت در یک گروه مذهبی باشد.
احساس تعلق معنایی بیش از یک آشنایی ساده با افراد دیگر است و عمدتا بر جلب پذیرش، توجه و حمایت اعضای گروه و نیز ارائه همان توجه به سایر اعضا متمرکز است.
نیاز به تعلق داشتن به یک گروه می تواند منجر به تغییر در رفتارها، باورها و نگرش ها شود، زیرا افراد در تلاش برای انطباق با استانداردها و هنجارهای گروه هستند.
پایههای مفهومی احساس تعلق از هرم سلسله مراتب مازلو نشات میگیرد. از نظر او و سایر محققان، نیاز به تعلق و عشق در وسط هرم نیازهای انسان قرار دارد، بالاتر از نیازهای اولیه فیزیکی، اما قبل از رسیدن به اوج نیاز انسان به «خودشکوفایی» لازم است.
چرا ایجاد حس تعلق مهم است؟
شاید برخی مواقع، افرادی را دیده باشد که علی رغم کار در یک تیم، احساس عدم تعلق و تنهایی میکنند و در نتیجه عملکرد مثبتی از خود به جای نمیگذارند.
ایجاد چنین احساسی نه بخاطر عدم توانایی در انجام کارها، بلکه بخاطر عدم وجود حس تعلق در سازمان است. زمانیکه افراد در محل دیده میشوند، شنیده میشوند و بواسطه نقش خود در سازمان شناخته میشوند، احساس جداماندن یا تنهایی ندارند و حس میکنند عضوی از تیم هستند، اعتماد به نفس بالاتری دارند و عملکرد مؤثرتری از خود نشان میدهند.
تحقیقات شرکت گالوپ نشان میدهد وجود تعلق و تعهد سازمانی، ۲۲درصد سودآوری بیشتری برای کسب و کارها به همراه دارد. همچنین عنوان میکند احساس تعلق، نقش اساسی در مشارکت کارکنان دارد و سازمانهایی که به دنبال رشد بلندمدت هستند، باید در جهت پرورش آن، اقدامات جدی انجام دهند.
رهبرانی که کارکنانی با احساس تعلق بالا تربیت میکنند، تیمهایی با نتایج خارق العاده میسازند؛ زیرا اعضای تیم احساس حمایت شدن و مورد قدردانی قرار گرفتن میکنند و این دو عامل، سبب میشود تا انجام کار همچون انجام یک تفریح، برای آنها لذتبخش و یک تجربه جذاب باشد.
روش های افزایش حس تعلق سازمانی
از جمله تکنیک هایی که می توان از طریق آن، احساس تعلق را در میان کارکنان افزایش داد، موارد زیر هستند:
رفع تبعیضات
یکی از پررنگ ترین مسائلی که موجب کاهش حس تعلق و بی انگیزگی و یاس در میان کارکنان می شود، تبعیض قائل شدن است. از این روی رفع تبعضیات باعث خواهد شد تا تمام افراد خود را در یک موقعیت برابر نسبت به منافع و ضررهای سازمان دیده و به یک میزان در خصوص آنها نگران باشند. به طور نمونه تبعیض قائل شدن میان نیروهای زن و مرد، باعث می شود که یکی از این دو گروه خود را از بدنه سازمان جدا دیده و در فعالیت های کاری نیز تحت تاثیر همین تفکر قرار بگیرد.
بهبود ارتباطات
این انتظار که مدیران بیشتر زمان خود را برای برقراری ارتباط با کارکنان صرف کنند، منطقی و قابل اجرا نیست اما داشتن یک پل ارتباطی موثر میان مدیران ارشد و کارکنان، باعث میشود تا افراد حس کنند به آنها اهمیت داده میشود.
ایجاد الگوها
قطعا در هر سازمانی الگوهای از پیش تعریف شده ای برای ردیف های شغلی مختلف وجود دارد و در صورتی که هنوز به این الگوها نرسیده اید، لازم است که آن ها را تعریف و ایجاد کنید. به این شکل نیروهای کار به درستی میدانند که با رسیدن به چه الگوی رفتاری و کاری، مورد تائید مدیران و سازمان خواهند بود و این باعث می شود که برای نزدیک شدن به آن قالب، تلاش مضاعفی داشته باشند.
قدردانی
قدردانی کردن، همیشه یک تکنیک مناسب است و در سطح روابط سازمانی نیز باید از چنین تکنیکی به درستی استفاده کرد. قدردانی از زحمات کارکنان و پاداش دادن در زمان های لازم، باعث خواهد شد تا آن ها نتیجه تلاشهای خود را به شکل ملموس احساس کرده و خود را جزوی از اعضای واقعی سازمان بدانند.
پیشگام بودن
اگر می خواهید کارکنان شما در داشتن حس تعلق به سازمان قوی ظاهر شوند، لازم است که مدیران نیز افرادی پیشگام باشند. اجرایی کردن تمامی ارزش های سازمانی و پایبند بودن به الگوهای آن، موجب خواهد شد تا به عنوان یک پیشگام در این حوزه شناخته شده و کارکنان انگیزه لازم برای دنبال کردن این مسیر را داشته باشند. به عنوان مدیر، تجربیات شخصی خود را با کارکنان در میان گذاشته و ایده های آن ها را نیز به خوبی بشنوید.
راهکارهای دیگری نیز وجو دارد که بیشتر از سوی نیروهای انسانی برای ایجاد و تقویت احساس تعلق توصیه میشود:
- تلاش کنید: سعی کنید به دنبال فعالیت ها و گروه هایی از افراد باشید که با آنها علایق مشترک دارید و میتوانید در مورد مسائل مختلف بحث و تبادل نظر کنید.
- صبور باشید: پذیرفتن شدن در گروههای مختلف، نیازمند صرف زمان کافی است. به همین خاطر باید صبور باشید و به تلاش ادامه دهید.
- پذیرش را تمرین کنید: روی شباهتها تمرکز کنید، نه تفاوتها تا شما را به دیگران متصل کند و به روشهای جدید تفکر دست پیدا کنید.
مزایای ایجاد حس تعلق در سازمان
حس تعلق سازمانی یکی از اجزای اساسی مشارکت کارکنان است. زمانی که فردی احساس می کند کنار گذاشته شده است، اغلب از تیم و کار خود فاصله می گیرد.
توجه مدیران نسبت به تبدیل تعلق سازمانی به یکی از اولویتهای فرهنگ سازمان شما، باعث تحول سازمان خواهد شد. در ادامه به ۳ مورد از مزایای شرکتها و افرادی اشاره میکنیم که با اهمیت قائل شدن نسبت به تقویت تعلق سازمانی، با آنها روبرو میشوند:
-
بهبود همکاریهای تیمی
زمانی که کارکنان احساس طرد شدن میکنند، کمتر درگیر کار با تیم خود هستند، حتی اگر به این معنی باشد که عملکرد خودشان آسیب میبیند.
در همین حال، زمانی که آنها احساس تعلق و دیدهشدن میکنند، به احتمال زیاد ایده های خود را به اشتراک میگذارند و با هم برای رسیدن به یک هدف مشترک کار می کنند. تعلق در محل کار میتواند به تیمها کمک کند تا احساس الهام، درک و اعتماد بیشتری داشته باشند.
-
عدم احساس محروم ماندن از تیم
وقتی احساس میکنید در یکی تیم یا گروه خاص پذیرفته شدهاید، همیشه این حس را دارید که کسی در کنار شماست. وقتی کارکنان احساس میکنند کسانی هستند که به مشارکت آنها متعهدند، کمتر احساس میکنند از پروژهها، کارها یا دورهمیهای درون تیمی کنار گذاشته شدهاند.
-
سود بردن کسب و کارها
تعلق و تعهد سازمانی میتواند تأثیر مالی قابل توجهی بر یک سازمان داشته باشد.
تحقیقات BetterUp نشان می دهد که پرورش احساس تعلق میتواند منجر به کاهش ۵۰ درصدی ریسک گردش مالی شود. همچنین کارمندانی که احساس تعلق سازمانی بالایی دارند، ۷۵ درصد کمتر روزهای بیماری را می گذرانند.
این بدان معناست که اعضای تیم میتوانند بهرهوری بالاتر و همکاری بلند مدتتری با آن سازمان داشته باشند. به طور طبیعی، نیروی کار مولدتر می تواند تأثیر زیادی بر درآمد یک شرکت داشته باشد.
چگونه میتوان احساس تعلق را سنجید؟
اندازه گیری تعلق در سازمان، مستلزم دسترسی به داده های قابل اعتماد و کمی ناشی از تعامل و تجربه کارمند است و نمی توان آن را به تنهایی و بر اساس بازخورد کیفی ارزیابی کرد.
اندازهگیری تعلق از طریق نظرسنجیهای محرمانه و انجام آن از طریق افراد ناشناس (شخص ثالث) میتواند به کارمندان اطمینان دهد که اگر نظری در مورد سازمان یا هر کدام از بخشهای آن میدهند، به هیچ وجه مورد قضاوت قرار نخواهد گرفت و بازخورد باز و صادقانهای از تجربه خود با سازمان و مدیران آن به اشتراک بگذارند.
الیوت بوش، مربی فرهنگ سازمانی در Great Place To Work، میگوید: «احساس تعلق چیزی بسیار شخصی و حساس است که دریافت بازخورد معنیدار از آن دشوار است. کارکنان باید مطمئن باشند که صادق بودن، امنیت شغلی آن را به خطر نمیاندازد”.
با کوچینگ نیروهای انسانی، حس تعلق بیشتر در کارکنان ایجاد کنید
تعلق یک عنصر اساسی در مشارکت کارکنان است. ایجاد حس تعلق در محل کار می تواند تفاوت زیادی در شادی، بهره وری، عملکرد و حفظ کارکنان ایجاد کند. اما چگونه می توان یک فرهنگ سازمانی متعهد به تعلق ایجاد کرد؟
کوچینگ یکی از بهترین راهها برای کمک به مدیران برای توسعه رفتارهای فراگیر، ایجاد فرهنگ تعلق و کمک به کارکنان است که به روشهایی عمل کنند که به احساس تعلق خود و دیگران کمک کند. کوچینگ می تواند به اعضای تیم کمک کند تا کارهای درونی خود را انجام دهند تا احساس کنند که در تیم خود نقشی حیاتی دارند. سعی کنید از یک Coach حرفهای بهره ببرید تا حس تعلق خود را بهبود ببخشید و از مزایای بیشمار آن بهرهمند شوید.